OM LIN & LINNE

1.12.06.26_thumb[2]

Linne är ett vävt tyg, tillverkat av växtfibrer från lin (linum usitatissimum – latin, flax – engelska). Linne används också som benämning på sängkläder (sänglinne), hemtextilier (linneförråd) eller plagg som tillverkas (eller ursprungligen tillverkades) av lin.
Linne har hög vattenuppsugningsförmåga. Därför används linne för att tillverka handdukar. Ni hittar linnehanddukar i 3 olika storlekar och färger i Willa Nords webshop.
DSC_0052Fibrerna i linet som används vid tillverkningen brukar vara 25 till 150 centimeter, vilket är ovanligt högt för tyger. Fibrerna är 12-16 mikrometer i diameter. Lin gillas inte av nattfjärilar eller ängrar. Lin krymper mycket lite efter tvätt.  Dessutom är linodling väldigt miljövänligt, eftersom det endast behöver lite gödning vid odlingen och är motståndskraftigt mot sjukdomar och behöver inte besprutas som andra grödor.
Linne tillverkas numera i relativt liten skala i Sverige vilket ger exklusiva linnetyger. Några stora linneproducerande länder är Kina, Ryssland och Baltikum. Tidigare har även Irland haft stor betydelse.
Linnet är ett av våra äldsta textilier, men dess hållbarhet både som bruksvara och ur miljösynpunkt gör att det även är ett tyg för framtiden.

Lin är ett underbart material. Det börjar komma tillbaka i både kläder och i hemtextil. En ny generation håller på att upptäcka linnets vackra och behagliga egenskaper. Sköna prisvärda sängkläder av linne i både naturfärgat och randigt hittar ni i Willa Nords webshop.
DSC_0928Här även lite rolig läsning om linnets magisika egenskaper:
Linet ska skydda mot ondska, mörkrets makter och elakt sinnade människor.
Den ska vara bra som läkeväxt, spånadsväxt och för välstånd, beskydd och god sömn utan mardrömmar (sängkläder av linne).
Linets frön som sväljs hela eller krossade har en milt laxerande verkan, vilket gör det bra mot förstoppning. Den har idag blivit erkänt som medel vid trög mage.
Utvärtes använder man krossade frön blandade med varmt vatten till en gröt som omslag till bölder, hudutslag, svårläkta sår eller smärtande kroppsdelar.
Att äta linfrö dagligen skänker välbehag, klarhet, hälsa och ett bra sexualliv.

Posted in Heminreding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


− 6 = two

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>